Tai Chi Chuan

Tai Chi is een begrip uit de Chinese filosofie. Tai Chi is het allerhoogste en bron van alles. Uit Tai Chi komen yin en yang voort. Yin en yang bepalen de 'tienduizend dingen' tussen hemel en aarde. Quan betekent: vuist ofvechten. Tai Ji Chuan zou je dus kunnen vertalen met "het allerhoogste vechten" of "vechten volgens de principe's van yin en yang". De oude Chinese meesters hebben deze vechtbewegingen verstopt in een langzame dans. Afwisselend aanval(yang) en verdediging (yin). Bij elke beweging horen toepassingen. Tai Chi kent diverse vormen en stijlen, allen vernoemd naar de families waaruit deze zijn voorgekomen. De meest bekende zijn de Chen, Yang, Wu, Sun en Hao stijl. Een uitgebreid overzicht van alle vormen vindt u hier. De vorm waarmee we in januari starten is de Yang 24. Hieronder lees je alle ins en outs van deze samengestelde vorm van 24 bewegingen.

Yang 24

De traditionele Tai Chi stijlen zijn voor veel mensen te moeilijk en het duurt ook vaak te lang om ze te leren. Daarom zijn ze niet altijd geschikt om mee te beginnen.
De Chinese overheid heeft in 1956 enkele Chinese grootmeesters aan het werk gezet om een korte en eenvoudige Tai Chi vorm te bedenken die voor iedereen toegankelijk moest zijn. Dit werd de Vereenvoudigde Yangstijl - ook wel 24-vorm, korte vorm of Pekingstijl genoemd. Hij is gebaseerd op de bewegingen uit de traditionele Yangstijl die zich kenmerkt door grote open bewegingen, harmonieus en gelijkmatig uitgevoerd.

De Vereenvoudigde Yangstijl werd snel populair in China en ook in de rest van de wereld. De bewegingen zijn niet al te moeilijk en beginners kunnen deze stijl in 2-3 maanden leren. Hij is met name heel geschikt voor ouderen of mensen met een iets mindere conditie. Afhankelijk van je tempo duurt de 24-vorm ongeveer 5-7 minuten.

Maar de Vereenvoudigde Yangstijl biedt ook een stevige basis voor beoefening van andere stijlen. Veel Tai Ji scholen beginnen hun opleiding met deze korte vorm. Daarna kun je dan verder met een traditionele vorm of een andere moderne Tai Ji stijl zoals de 48-vorm uit 1976.


Instruktie-materiaal
Tai Ji Quan - 24 vorm.pdf 
Fotoserie 24-vorm 

Video's Yang 24
Nog meer applicaties (flitsend)
Een fraaie trio uitvoering
Een mooie buitenopname

(Informatie is afkomstig van Tai chi Chuan Groningen)

 

 

 Menu