Biografie

Welkom op Tai Chi Nederland. Mijn naam is Norbert Reinderman, geboren in 1970 in Den Helder. 
Hoewel geboren in het westen heb ik meer een oosterse ziel want de liefde voor vechtsport en oosterse meditatie zat er al vroeg in. Op mijn tiende begon ik met karate bij sportschool Theo Komen. Op mijn zeventiende maakte ik de overstap naar sportschool Ninja van Wouter de Boer. Deze gaf les in combat training, een mengeling van jiu jitsu, judo, aikido en karate. Met veel bewondering leerde ik hier allerlei effectieve technieken in zwaard-, mes en stokvechten.

Daarnaast had ik van jongs af aan al veel interesse in de spirituele zijde van de vechtkunst maar aangezien daar weinig aandacht aan werd besteed, heb ik op mijn 20e een vierjarige docenten opleiding Raja yoga gevolgd waarin het 8-voudig pad naar de verlichting stap voor stap wordt uitgelegd. Met ziel en zaligheid worstelde ik me jarenlang in de meest onmogelijke posities en besteedde veel tijd aan meditatie. Hoewel yoga bedoeld is om je lichaam zo soepel mogelijk te maken, kreeg ik helaas last van mijn onderrug en moest ik de koers verleggen.

Op mijn 30e belandde ik zo bij tai chi en moest weer veel af- en aanleren, met name de kunst van het weglaten. Wederom was ik gefascineerd door deze bewegingskunst en stond regelmatig gewapend met een pollepel in mijn flatje de pas geleerde zwaardbewegingen te oefenen. Na vier jaar Chen man Ching stijl maakte ik de overstap naar Tai chi Den Helder van Jan Plomp. Onder zijn enthousiaste leiding heb ik diverse zwaard-, sabel- en waaiervormen geleerd. Om mijn prestaties langs de meetlat te leggen, heb ik vier keer meegedaan aan het open Nederlands kampioenschap waar ik diverse malen op het erepodium mocht springen.

 Sinds 2012 vlieg ik regelmatig naar Engeland en Zweden om te trainen met Damo Mitchel van de school Lotus Neigong. Deze bijzondere leraar heeft rechtstreeks getraind onder diverse chinese meesters en is zeer onderlegd in de Tai Chi, Hsing I,  Bagua en weet dat heel mooi te combineren met chinese geneeskunde, neigong (daoistiche yoga) en meditatietechnieken. In de zomer van 2014 ben ik hier begonnen aan een certificeringscursus Chi Kung en naar verwachting kan ik deze in de zomer van 2016 afronden. Daarnaast train ik ook regelmatig push hands bij Anneke van der LoosTony Ward en Chen tai chi bij Ben Milton.

Daarmee lijkt de cirkel rond en heb ik voor mezelf de richting gevonden om me te blijven verdiepen in deze wondere oosterse kunsten. Wat ik heb geleerd, wil ik ook graag delen. Ik geef dan ook les op twee locaties: op donderdagavond bij Feeling for Fitness in Den Helder en medio 2015 in Het Centrum te Lutjewinkel.
Voor nadere info:nreinderman@gmail.com of telefoon: 06-12607431    

 

 

 Menu