Medio 2015 gaan de Lessen Chi Kung in Het Centrum van start 


Op dit moment zijn er geen lessen. Als je op de hoogte gehouden wilt worden van de aankomende lessen in Het Centrum te Lutjewinkel kun je je opgeven via nreinderman@gmail.com.

Tai Chi en Chi Kung LEREN
Beoefenaars van Tai Chi beginnen met het leren van de vorm. Iedereen kan dit leren, onafhankelijk van leeftijd of lichamelijke kracht. Aanvankelijk zal de aandacht meer bij de uiterlijke verschijning liggen. Het is normaal dat in het begin dit er hoekig uit ziet en er veel spanning wordt opgebouwd. Na verloop van tijd, als de bewegingen meer vanzelfsprekend worden, zal je ook andere aspecten van Tai Chi onder de knie krijgen zoals ontspannen, balans, vol en leeg, (buik) ademhaling en beheersing van de energiestroom, de Chi, gedurende de oefening. Je leert hoe ontspannen een tweede natuur kan worden zodat je zelfs onder de meest stressvolle situaties rustig en in balans kan blijven. Je probeert in het hier en nu te blijven en niet met je gedachten af te dwalen naar de boodschappen die je morgen moet doen of wat er gisteren gebeurd is. Dit is een van de eerste dingen die je op trainingen leert. Het gaat er om dat je bewust bent van je bewegingen, van je balans en je ademhaling en kan voelen of je ergens onnodig kracht gebruikt of tijdens een beweging uit balans bent. Tai Chi leert je bewust met je lichaam en geest om te gaan, bewust te bewegen, bewust te ademen en bewust focus te hebben op wat je doet. Het is als het ware een ontdekkingstocht in jezelf.

DAGELIJKSE OEFENING
Om enig effect van Tai Chi te hebben zal je regelmatig moeten oefenen. Dagelijks een half uurtje is niet veel maar doet een hoop. Een paar simpele Qi Gong oefeningen en rustig wat vormoefeningen zorgen voor een lekker ontspannen gevoel en een geleidelijke groei. Het komt dus wel neer op een beetje discipline en regelmaat.
 
ONTSPANNING (SUNG)
De begrippen balans en ontspanning staan centraal in de Tai Chi. Oefeningen dienen met zo min mogelijk inspanning uitgevoerd worden en in perfecte balans. Ontspannen betekent hier geen overbodige spierspanning hebben. Alleen die spieren spannen die je voor een bepaalde beweging nodig hebt en met precies voldoende spierspanning. Doen we dit met alerte aandacht dan komen we in een toestand die de Chinezen “Sung” noemen. Hier trainen we hard op bij Tai Chi. Ontspannen is een werkwoord! In de krijgskunst is ontspanning van levensbelang. Een ontspannen spier reageert sneller dan een gespannen spier wat het verschil tussen leven of dood kan betekenen. In het dagelijks leven hebben we ook vaak conflicten waarin kalmte (ontspanning) ons kan redden. Denk maar eens aan verkeerssituaties, conflicten op het werk of b.v. iemand die voorkruipt in de supermarkt. Als je ontspannen kan blijven (in een gevecht of stress situatie) zal je helder kunnen blijven denken en rustig overwogen beslissingen kunnen nemen.

INNERLIJKE KRACHT
Anders dan in de “harde” krijgskunsten gebruikt Tai Chi “innerlijke kracht” en energie in plaats van spieren en uiterlijke kracht. Het volgt het Taoïstische principe dat zachtheid de hardheid overwint, zoals een rivier uiteindelijk een grote kei die op zijn weg komt overwint. Wat is dat nou, innerlijke kracht? Dit heeft veel te maken met stevig op je benen staan, goed geaard zijn, weten wat je wil en een goede uitstraling. Bij Tai Chi leer je goed op je benen te staan, je zwaartepunt naar beneden te brengen en je rug te rechten. Je zal hierdoor niet makkelijk overgegooid worden (letterlijk) maar het geeft je ook een solide uitstraling. Bedenk dat 90% van de communicatie uit lichaamstaal bestaat dus je omgeving zal dit ongetwijfeld zien!

Ademen
Ademen is een belangrijke bron van (natuurlijke) energie. Helaas vergeten veel mensen gedurende hun leven goed te ademen en komen dan energie tekort. In Tai Chi wordt gebruik gemaakt van de natuurlijke buikademhaling als bron van energie en balans en beoefenen we (soms) de inverse ademhaling om meer energie in de beweging te krijgen. De bewegingen van de Tai Chi worden gesynchroniseerd met het ritme van de ademhaling waarmee het een vloeiend geheel wordt.

CHI OFWEL ENERGIE
De beoefenaar van Tai Chi leert de Chi naar willekeurige lichaamsdelen brengen. Dit wordt geleerd door meditatie en visualisatie technieken. De gevechtstoepassing is dat hierdoor meer energie in een beweging (slag, stoot, draai) gelegd kan worden. Door de Chi naar een lichaamsdeel te sturen verandert dit in een effectiever wapen. Omgekeerd wordt ook geleerd de energiecentra van de tegenstander aan te vallen om hem zo uit te schakelen. De helende kant van Tai Chi is daarna weer nuttig om snel te herstellen om zo een voordeel te behalen op de tegenstanders die dit niet beheersen.

PRAKTISCHE TIPS
• Voor het oefenen kan je het beste makkelijk, ruim zittende kleren aantrekken en je kan het liefst geen metalen armbanden of kettingen om hebben.
• Oefenen kan in principe overal waar je de ruimte hebt maar het prettigst is het nog altijd buiten, in de vrije natuur. Belangrijk is dat je een plek en een tijdstip om te oefenen kan vinden waarop je jezelf kan ontspannen
• Oefen niet direct na het nuttigen van een maaltijd of alcohol. Ook is het verstandig na het oefenen ongeveer een half uur te wachten alvorens iets te nuttigen (afgezien van water of thee). De opgewekte Chi heeft dan de tijd om zich te zetten.
• De beste tijdstippen om te oefenen zijn 's ochtends vroeg of 's avonds voor het slapen gaan. Dat zijn de momenten van de dag dat de zon halverwege vol en leeg is, de momenten dat Yin en Yang in balans zijn.
• Oefen alleen de bewegingen die je min of meer kent. Het is veel moeilijker een verkeerd aangeleerde beweging te veranderen dan er een goed aan te leren.
• Probeer een rustige mentale toestand en focus te krijgen alvorens met Tai Chi te beginnen. Dit kan je bereiken door het doen van eenvoudige Chi kung oefeningen. Soms zal je merken dat in de Wu Chi houding gaan staan al voldoende is om focus te verkrijgen en de Chi te voelen stromen.
 
QI GONG
 QiGong als zeer oude (zelf)geneeswijze is een van de pijlers van de Chinese Geneeskunst. Samen met acupunctuur, acupressuur en kruidenleer is zij een methode die door middel van beweging gecombineerd met de ademhaling, het lichaam nieuwe energie kan geven en de disharmonie weer kan opheffen.
Tijdens de mooie zachte bewegingen, die alle gewrichten en spieren intensief maar rustig trainen, gaat de aandacht naar het ontspannen van het lichaam, en het voelen en bewegen van de gebieden waar zich belangrijke punten ( acupunctuur ) of banen bevinden ( meridianen ). Deze punten of banen kunnen zeer speciaal geactiveerd worden naarmate je meer aan een specifiek stuk van het functioneren wilt werken. QiGongoefeningen worden meestal in een vastgestelde volgorde gedaan, dus zelfs als je alléén beweegt, komt de activering van het energiesysteem vanzelf tot stand. De oefeningen worden meestal op zachte poëtische Chinese muziek uitgevoerd of buiten in de natuur bij het luisteren naar en een worden met de natuurklanken om je heen.Menu